Byåsen Idrettslag ble stiftet i 1921, og har siden den gang vært en viktig miljøfaktor med stor aktivitet innen en rekke idretter. Aktiviteten er spredt på flere steder på Byåsen, men i mange år har en egen idrettshall vært ønsket. Og i fjor ble ønsket innfridd, da den flotte Myrahallen like ved Kyvannet var klar for innflytting.
«En ny tid for idrettslaget» er kommentaren fra Leif Lande, daglig leder i laget. Vi møtte ham i administrasjonens lokaler som det også er blitt plass til, sammen med Toril Olsvik som er administrativ leder for håndballavdelingen og Rune Sørli som er administrerende leder for fotballdelen.
Disse to aktivitetene er kanskje de mest kjente av lagets aktiviteter, sammen med ski der det neppe er noen som ikke kjenner til kjente utøvere som Johannes Høsflot Klæbo. Og selv om det ikke er til å legge skjul på at man i dag ikke er på topp, har både håndball- og fotballagene stått for solide presentasjoner.
Mange idretter
Lande forteller at laget i dag har omkring 3000 medlemmer, og har ligget jevnt mellom 2500 og 3000 de siste ti årene. Laget er Trondheim største, med omkring 80 håndballag og nesten like mange fotballag og en rekke andre idretter på programmet.
Ifølge lagets nettsider tilbyr man i tillegg til håndball og fotball både langrenn, hopp/ kombinert, orientering, friidrett, sammen med allidrett for barn fra fem år og oppover og også trim og turaktiviteter.
Langrenn, hopp, kombinert og orientering har egne grupper for toppidrett og allianseklubbene Byåsen Håndball Elite og Byåsen Toppfotball ivaretar eliteidretten for lagidrettene.
Bredde er viktig
– Men vi er jo først og fremst en breddeklubb, sier de tre, og det at man har fått en egen hall og klubbhus er viktig når man skal skape miljø og gi et tilbud til mange.
– Vi får til dette i form av en flerbrukshall, som det heter, sier Lande, og legger til at det ble en lang prosess etter at man startet planleggingen på 1980-tallet.
Men da byggingen omsider kom i gang gikk det fort: Med byggestart i april 2022 og overlevering i februar i 2023 ble byggetiden på omkring ti måneder på en tomt på 16 dekar som i tillegg til hallen også gir plass til en fotballbane, basketbane, sandvolleyballbane og løpebane. Selve hallen er i to plan, med et grunnplan på 2300 kvadratmeter med plass til en håndballbane og et øvre plan på 1000 kvadratmeter.
På nedre plan er det også en aktivitetshall samt garderober og utstyrsrom. Oppe er det publikumsområde, sammen med styrkerom, møterom, kontorer, et sosialt rom og kjøkken.
– En storstue for nærmiljøet var beskrivelsen arkitekten ga da hallen stod klar.
Får god hjelp
Med en kontraktssum på omkring 60 millioner er det klart at dette var et løft for selv en klubb som Byåsen IL, men til gjengjeld har man fått et felles samlingspunkt både for egen klubb og for andre.
– Med hallen merker vi at det har vært en god økning i medlemsmassen, med mange aktiviteter og mye folk som er innom. Vi tror vi kan bygge klubbkulturen på en helt annen måte gjennom dette, sier de.
Men med 3000 medlemmer, mange avdelinger og klubbhus, som riktignok har separat økonomi, blir det mye å holde oversikt over. Til dette har klubben valgt å bruke tjenester fra Creto Regnskap – og mener å ha full kontroll over det økonomiske. Creto har også gitt et økonomisk bidrag til finansieringen av hallen.
– Creto tar hånd om alle regnskapstjenestene for oss; regnskap, lønn, årsavslutning osv., og også dommeroppgjørene, sier Lande.
– Vi har en veldig god dialog med Creto, supplerer Sørli og peker blant annet på at de kan alt om dette, slik at klubben slipper å tenke på dette og kan konsentrere seg om klubbaktivitetene og det sportslige i stedet.
Mens Olsvik peker på at lederen for Creto Regnskap, Eli Larsen, kjenner klubben og de utfordringene et idrettslag har godt:
– Hun har tidligere vært økonomiansvarlig i styret for håndballavdelingen, så vi kan vel si at hun kjenner klubben fra innsiden. Dette er en trygghet for oss på alle måter, sier hun.