Ole får ting til å skje

ole-refseth_3.jpg

Det er ganske sikkert mange oppfatninger om hva en «gründer» er. Ordboksdefinisjonen er «initiativrik person som setter i gang ny virksomhet», Men vi er ikke så siker på om Ole Refseth er så opptatt av hva ordboka sier. Det som derimot er sikkert, er at han er en ekte gründer, som ikke er redd for å kaste seg inn i nye prosjekter.

 

Og stort sett har han lyktes.

I dag er han å finne på kontoret – eller kanskje minst like ofte i butikken Gaute fabrikkutsalg – i sitt egen forretningsbygg på Tiller. Der styrer han, – i tillegg til å ekspedere kunder, sette på plass varer og ellers ta seg av det som skal gjøres i en travel butikk – en omfattende portefølje av både eiendommer og ulike andre virksomheter. Som blant annet omfatter krydderproduksjon i fabrikkbygningen der Gaute fabrikker tidligere produserte ulike matvarer, og dessuten en liten virksomhet som lager god, gammeldags barbersåpe.

 

Arbeid, ideer og teft

For å lykkes er evne og vilje til å satse når muligheten dukker opp viktig, og også å ikke være redd for å ta et tak.

Og det har Ole gjort, helt siden han under oppveksten på Støren kombinerte skolegangen med butikkarbeid, hjelpearbeider på gård, gartner ved helsesenteret – og naturligvis, å gå med avisa.

Siden ble det Nidareid videregående i Trondheim, før yrkeslivet startet på bensinstasjon. Først som ansatt på flere stasjoner, før han startet for seg selv som franchisetaker hos Shell i Elgeseter gate.

Før dette hadde han også prøvd seg i næringsmiddelbransjen, i form av en fabrikk på Støren som var den første i Norge med ferdig dessert i engangspakning – desserten i begeret og sausen i lokket.

– Det gikk bra så lenge vi klarte oss med manuell produksjon. Men da volumet økte og valget var å automatisere, hadde jeg ikke penger til det, og dermed endte dette, sier han.

 

Tenke raskt

Det gjelder også å kunne tenke raskt og ta situasjonen på sparket:

– Der var skarp konkurranse om franchisen for Shell-stasjonen. Dette skjedde da Shell opplevde boikottaksjoner og uro på grunn av sitt engasjement i Sør-Afrika, og et av spørsmålet de alvorlige herrene som intervjuet med hadde, var hva jeg ville gjøre om det plutselig satt demonstranter rundt hele stasjonen.

«Da tror jeg at jeg går inn og henter et brett med wienerbrød og godt med kaffe, og går ut og serverer dem», svarte jeg. 

– Jeg vet ikke om det var dette som avgjorde, en jeg fikk jobben, sier han.

 

Nye områder

Etter hvert økte lysten til å kunne gjøre noe på egen hånd, og etter to vellykkede ord på bensinstasjonen begynte Refseth å investere i eiendom, med kjøp og også salg av eiendommer omkring i Trondheim, spesielt i Tiller området der Ivar Lykkes vei 10 fortsatt er et slag «senter» i virksomhetene.

I 2004 ble næringsmiddelbedriften Gaute på Ranheim kjøpt opp.

– Årsaken   var at jeg hadde fått nok av kjededrift og ønsker å bygge noe «til himmels» Først flyttet vi de hele til Tiller i 2002, og holdt til der til 2015. Da ble virksomheten flyttet til Røros, der vi var i to år og flyttet tilbake i 2017, og skiftet også navnet fra Gaute til Kryddo og la om produksjonen til først og fremst krydder. Da ville vi heller ikke lenger levere til kjeder, alt vi produserer blir levert direkte til sluttbruker. Og i Gaute-tiden tapte vi bare penger, og etter omleggingen har vi bare tjent penger.

 

Lovende marked

I dag er eiendomsaktiviteten først og fremst konsentrert om Ivar Lykkes vei og fabrikkanlegget i Kvenildmyra, og Refseth sier at foreløpig er det ikke planer om nye kjøp. Men utvidelser er på trappene, med 400 kvadratmeter på Kvenildmyra og en ombygging som skal gi hele 20.000 kvadratmeter i tillegg på Tiller.

– Evne til å gripe mulighetene og rask omstilling er viktig i dag. Vi har vært heldig med de områdene der vi er aktive, båre krydder og fabrikkutsalg og innen eiendom, sier han, og har tro på eiendomsmarkedet:

– Her er to ting viktig; Lav rente, men enda viktigere er at det ikke er bygd så mye riktig type næringsbygg de siste fem årene. Det er mye kontorlokaler ledig, men lager/kontor er mangelvare og det er noe vi vil slite med de neste fem årene.

 

Ole Refseth på plass i Gaute fabrikkutsalg.

Flere nyheter